Klantlogin

Hier vindt u de login mogelijkheden van onze portals en online services. Selecteer de gewenste dienst en log in met uw persoonlijke inlogcode.

Heeft u nog geen inloggegevens?
Neemt u dan contact met ons op.

Neem contact op

Actueel

Nieuws | Geplaatst op 15 maart 2023

Actief landbouwer GLB

Om voor GLB-subsidies in aanmerking te komen, moet een bedrijf voldoen aan de definitie van ‘actief landbouwer’. De KVK-inschrijving is hiervoor de basis. Echter een KVK-inschrijving is niet verplicht als de landbouwer in voorgaande jaar minder dan € 5.000 aan rechtstreekse betalingen heeft ontvangen. Indien ‘landbouw’ een nevenactiviteit is, moet het bedrijf een accountantsverklaring indienen bij RVO.

Hoofdactiviteit landbouw

Een bedrijf voldoet aan de definitie van ‘actief landbouwer’ als het bedrijf een KVK-inschrijving heeft, met als hoofdactiviteit een SBI-code die begint met 011 t/m 016 of 1015. Bij de SBI-code 1051 moet het bedrijf minimaal 50% van de melk, die het bedrijf verwerkt, zelf produceren.

Peildatum 15 mei

De KVK-inschrijving moet uiterlijk 15 mei geregeld zijn.

Bij nevenactiviteit een accountantsverklaring

Is de landbouwactiviteit een nevenactiviteit? Dan moet tenminste een derde van het totale bedrag aan inkomsten voortkomen uit landbouwactiviteiten. Dit dient aangetoond te worden door middel van een accountantsverklaring. De Accountantsverklaring dienst uiterlijk 15 mei ingediend te zijn de het RVO. Dit kan niet samen met de GO, maar kan via digitale post op mijn.rvo.nl. De accountantsverklaring kunnen wij voor u verzorgen, voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen.

Geen inschrijving nodig onder de € 5.000

Een KVK-inschrijving met de hoofdactiviteit ‘landbouw’ is niet verplicht als de landbouwer in het voorgaande jaar minder dan € 5.000 aan rechtstreekse betalingen heeft ontvangen. Ook landbouwers die helemaal geen betaling hebben ontvangen vallen onder deze groep.

Minimale landbouwactiviteiten

De landbouwer moet wel minimale landbouwactiviteiten uitvoeren. Wat ‘minimale activiteiten’ zijn, is niet nader omschreven. Het lijkt erop dat als een bedrijf voldoet aan de ondergrens voor rechtstreekse betalingen (€ 500), dat al snel aan deze eis wordt voldaan.

Ook voor particulieren?

Op basis van bovenstaande omschrijving kunnen ook particulieren, die voldoen aan de voorwaarde voor minimale landbouwactiviteiten voor GLB-subsidies in aanmerking komen. De particulier moet wel een ‘landbouwer’ zijn. Dit betekent o.a. dat echt hobbymatige activiteiten hier niet onder vallen. Duidelijke criteria zijn hiervoor echter niet, maar het (af en toe) verkopen van dieren of gewassen is wellicht een minimale vereiste.

Btw-nummer doorgeven

In de Gecombineerde opgave moet, indien aanwezig, het btw-nummer doorgegeven worden. Dit nummer is niet verplicht en is dus geen vereiste om als actief landbouwer te worden gezien.

Meer informatie

Zie de site van RVO voor meer informatie over ‘actief landbouwer’. Wij zijn u graag van dienst bij de aanvraag van de GLB-subsidies, indien u hiervan gebruik wenst te maken horen wij dat graag van u.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  • Bron: ComponentAgro