Klantlogin

Hier vindt u de login mogelijkheden van onze portals en online services. Selecteer de gewenste dienst en log in met uw persoonlijke inlogcode.

Heeft u nog geen inloggegevens?
Neemt u dan contact met ons op.

Neem contact op

Actueel

Nieuws | Geplaatst op 24 januari 2023

Groenbedekking 2023: vorstschade geen belemmering

Voor de eco-activiteit ‘groenbedekking’, moet in januari en februari een ‘levend’ gewas op het perceel aanwezig zijn. RVO geeft aan dat voor het jaar 2023 coulant met deze voorwaarde wordt omgegaan. Als het gewas door de vorst is afgestorven moet de bodem in deze periode wel bedekt zijn met dit afgestorven gewas.

Eco-activiteit ‘groenbedekking’

Een bedrijf kan voor de eco-activiteit ‘groenbedekking’ in aanmerking komen als in de periode van 1 januari t/m 28 februari een aangewezen gewas wordt geteeld. Zie voor de aangewezen gewassen de gewassenlijst voor eco-activiteiten en voor meer informatie ons bericht Aanvullingen eco-activiteiten op basis van GLB-regeling.

Bedekking met ‘levend’ gewas

Eén van de voorwaarden is dat in de genoemde periode daadwerkelijk een gewas wordt geteeld. Als het gewas doodvriest wordt niet meer aan deze voorwaarde voldaan. Om het doodvriezen van het gewas vóór of in deze periode te voorkomen is het advies om een winterhard gewas te telen.

Coulante handhaving 2023

RVO heeft schriftelijk aangeven dat voor het jaar 2023 coulant met deze regel wordt omgegaan. Als het bedrijf in 2022 een niet-winterhard gewas heeft ingezaaid en het gewas vriest dood vóór of in januari/februari, dan kan de eco-activiteit ‘groenbedekking’ toch worden toegepast. Voorwaarde hierbij is dat het perceel voor minimaal 80% bedekt is met het (deels) doorgevroren gewas.

Conclusie en advies

Als na de afgelopen vorstperiode een (vang)gewas (deels) is doorgevroren, dan kan op het perceel alsnog de eco-activiteit ‘groenbedekking’ worden toegepast. Het opnieuw inzaaien of doorzaaien van een aangewezen gewas is niet nodig (en praktisch ook niet zinvol in deze periode). De bodem moet in januari en februari wel bedekt zijn met het (deels) doodgevroren gewas. Deze coulance geldt alleen voor het jaar 2023.

Bron: Component Agro