Klantlogin

Hier vindt u de login mogelijkheden van onze portals en online services. Selecteer de gewenste dienst en log in met uw persoonlijke inlogcode.

Heeft u nog geen inloggegevens?
Neemt u dan contact met ons op.

Neem contact op

Actueel

Nieuws | Geplaatst op 16 juni 2023

Regeling Piekarbeid

Voor agrarische ondernemers in de sectoren Glastuinbouw en Open Teelten bestaat de regeling voor kortdurende arbeid: de regeling piekarbeid.

Voordelen van de Regeling Piekarbeid

De Regeling Piekarbeid geeft u een voordeel in de loonkosten. Door het toepassen van de regeling geldt er een vrijstelling voor het betalen van premies aan het Bedrijfspensioenfonds (BPL) en de sectorfondsen Colland Arbeidsmarkt, hierdoor zijn de loonkosten lager.

Om in aanmerking te komen voor deze regeling dient u wel aan bepaalde voorwaarden te voldoen:

Aanmelden Piekarbeider

Het aanmelden van piekarbeiders bij BPL gebeurt op basis van het burgerservicenummer (BSN).
Wanneer uw tijdelijke werknemer nog geen BSN heeft is het belangrijk om een afspraak te maken bij de gemeente. Doe dit voor de start van het contract, dan heeft uw werknemer op tijd een BSN.

Piekarbeiders worden beloond conform het voor hen geldende wettelijk minimumloon. Vakantiedagen- en geld worden tegen een percentage van 20 procent afgerekend. Tevens ontvangt een piekarbeider een compensatie van 0.7 procent.

Werkt u met piekarbeiders uit het buitenland? Dan moet u vaak meer regelen. Denk bijvoorbeeld aan het aanvragen van een zorgverzekering voor arbeidsmigranten en het regelen van huisvesting.

Wilt u vluchtelingen uit Oekraïne als werknemer aannemen?

Met ingang van 1 november 2022 gelden er nieuwe regels. Er is een bewijs van verblijf verplicht om aan te tonen dat een Oekraïense werknemer welke gevlucht is naar Nederland hier mag werken. Dit bewijs bestaat uit een sticker in het paspoort of een O-document (pasje) die ze bij de IND kunnen aanvragen.

Deze sticker of O-document is bovendien het bewijs dat zij hier rechtmatig verblijven en bescherming genieten. Dit geldt dus niet voor Oekraïnse vluchtelingen welke naar een ander EU land zijn gevlucht. Voor hen geldt de vrijstelling niet en dient er voor hen een TWV (tewerkstellingsvergunning) te worden aangevraagd.

Ook moet er een arbeidsovereenkomst opgesteld worden. Daarnaast is er een BSN nodig. Het BSN wordt verstrekt door de Gemeente waar de Oekraïense vluchteling verblijft.

Ook dient u als werkgever een melding te doen bij het UWV. In de melding geeft u onder meer de duur en omvang van het dienstverband aan. Twee dagen na het doen van de melding bij het UWV kunnen de werkzaamheden van de Oekraïense vluchteling aanvangen.

Meer weten over Piekarbeid of het in dienst nemen van Oekraïense vluchtelingen? Neem contact op met een van onze loonadviseurs.

Contact

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
  •